Vuurtoreneiland ligt in het Markermeer voor Durgerdam en was tot voor kort niet voor publiek toegankelijk. Er staat een vervallen fort en Amsterdams enige vuurtoren. Water, stilte, licht en lucht zijn de overweldigende elementen die je ervaart, het is er weids en inspirerend! 

Vuurtoreneiland ligt ook te midden van bijzondere natuur, de IJdoornpolder en het grote water van het Markermeer. Generaties lang waakte alleen de familie Engel als vuurtorenwachter over deze mythische plek. Vuurtoreneiland is daardoor nog wild en onontdekt.

De laatste beheerders waren bioloog Roeland Bom en kunstenares Maaike Ebbinge, zij woonden er de laatste jaren. Van deze bijzondere periode en observaties heeft Maaike een prachtig boek gemaakt.

Historie & herontwikkeling Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland dateert van ruim 3 eeuwen geleden. De burgemeester van Amsterdam liet er destijds een stenen vuurtoren bouwen, de ‘Lantaarn van Ydoorn’. De huidige gietijzeren vuurtoren stamt uit 1893 en is nog steeds de enige van Amsterdam. In 1809 kreeg het eiland een militaire functie en werd in 1883 deel van de fameuze Stelling van Amsterdam.

Staatsbosbeheer is eigenaar van het eiland en heeft als taak de natuurwaarden te bewaken. Ook wil Staatsbosbeheer het culturele erfgoed openstellen voor publiek zodat jong en oud van deze bijzondere plek kunnen genieten. Het fort, wat een groot onderdeel is van het eiland, was door weer en wind sterk achteruitgegaan en nodig aan onderhoud toe. Door middel van een prijsvraag heeft Staatsbosbeheer toen ondernemers Ester Lahnstein en Brian Boswijk geselecteerd om op basis van een erfpachtcontract het eiland op te knappen en beleefbaar te maken.

Met hun kleinschalig, kwalitatief en duurzaam plan blijven de, mede door de tijd gevormde, unieke karakteristieken van fort en eiland zicht- en voelbaar. Zo ben je even weg van de hectiek van alledag en kan je genieten van de mooie dingen in het leven in een zeldzaam weidse omgeving. Luxueus maar op een pure en eenvoudige manier.

Meer informatie over de historie, aanbesteding & herontwikkeling van het eiland op de site van Staatsbosbeheer en kustbatterijbijdurgerdam.nl
Toekomst.

Toekomst

Ons doel met de herontwikkeling van Vuurtoreneiland is om deze unieke plek te behouden voor de toekomst, en toegankelijk te maken voor publiek. Maar tegelijkertijd gevoelsmatig niets te veranderen aan de, mede door de tijd gevormde, bijzondere karakteristieken van het eiland.

Wij denken dat te bereiken met een kleinschalige, kwalitatieve en duurzame restaurant-exploitatie waarin respect voor de plek en bijzondere natuur centraal staat. Ons exploitatiemodel is daarom gebaseerd op kleinschalig gebruik en daarbij passende investeringen.

De komende jaren is er op Vuurtoreneiland een ‘zomerrestaurant’ (mei t/m sept) voor ultiem genieten van de zon en buitenleven, en een ‘winterrestaurant’ (– feb t/m apr & okt t/m dec) waarbij de beschutting van het fort opzoeken, intiem met een haardvuur en een deken.

Het eiland als geheel gebruiken wij zo duurzaam en zelfvoorzienend als mogelijk. Enerzijds door gebruik van slimme techniek, zoals zonnecollectoren, een warmtepomp en afval waterzuivering dmv een rietfilter, anderzijds door te herwaarderen wat belangrijk is. Door bewuste keuzes te maken in hoe we werken, met veel noeste arbeid en alleen lokale en groene producten aan te bieden.

Om deze ambitieuze doelen te bereiken staan wij ook open voor samenwerkingen, ideeën, suggesties, investeerders, crowdfunding en goede gesprekken. Samen kunnen we meer dan alleen.

© vuurtoreneiland | 2023