Vuurtoreneiland dateert van ruim 3 eeuwen geleden. De burgemeester van Amsterdam liet er destijds een stenen vuurtoren bouwen, de ‘Lantaarn van Ydoorn’. De huidige gietijzeren vuurtoren stamt uit 1893 en is nog steeds de enige van Amsterdam. In 1809 kreeg het eiland een militaire functie en werd in 1883 deel van de fameuze Stelling van Amsterdam.

Staatsbosbeheer is eigenaar van het eiland en heeft als taak de natuurwaarden te bewaken. Ook wil Staatsbosbeheer het culturele erfgoed openstellen voor publiek zodat jong en oud van deze bijzondere plek kunnen genieten. Het fort, wat een groot onderdeel is van het eiland, is door weer en wind sterk achteruitgegaan en nodig aan onderhoud toe. Om dit alles te realiseren heeft Staatsbosbeheer door middel van een aanbesteding Sander Overeinder en Brian Boswijk als ondernemers geselecteerd om op basis van een erfpachtcontract het eiland op te knappen en beleefbaar te maken.

Met hun kleinschalig, kwalitatief en duurzaam plan blijven de, mede door de tijd gevormde, unieke karakteristieken van fort en eiland zicht- en voelbaar. Zo ben je even weg van de hectiek van alledag en kan je genieten van de mooie dingen in het leven in een zeldzaam weidse omgeving. Luxueus maar op een pure en eenvoudige manier.

Meer informatie over de historie, aanbesteding & herontwikkeling van het eiland op de site van Staatsbosbeheer.